Taksiciler ve Martı TAG karşı karşıya..!

Taksiciler ve Martı TAG karşı karşıya..!

HABER TARİHİ: 17 Temmuz 2024
732 Kişi okudu

Taksiciler ve Martı TAG karşı karşıya! UKOME gündeme aldı... Uygulama Bazlı Ulaşım Sistemi yasallaşıyor mu? İşte tüm cevaplar...

İstanbul'daki taksicilerin paylaşımlı taşımacılıkla mücadelesi mahkemede devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi "Uygulama Bazlı Ulaşım Sisteminin" oluşturulması için teklif verecek. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman belediyenin düzenlemesinin tek taraflı olarak kabul görmeyeceğini belirtirken Martı TAG'ın sahibi Oğuz Alper Öktem, UKOME'nin bu tarz düzenlemeler yapmaya yetkisi olduğunu açıkladı.

Türkiye'de ulaşım ağlarında yenilikler her geçen gün ortaya çıkmaya başladı. Geleneksel olan otobüs, minibüs, metro, tramvay, tren, deniz ve hava araçları dışında akıllı telefonlardaki uygulamalar vasıtasıyla çok kolay ulaşım hizmetine erişim sağlanıyor.

İnternetin yayılması, uygulamaların artması ve talebin de bu yönde olumlu gerçekleşmesi ulaşımı kolaylaştıran etmenler arasında yer alıyor. İstanbul'daki 20 bin civarında bulunan ticari taksiye akıllı telefonlardaki uygulamalardan erişilebiliyor. Nüfus ve taksi oranına bakıldığında trafikte her an 20 bin civarında talep olsa da bunu karşılayacak arz bulunmuyor.

TAKSİCİLER PAYLAŞIMLI TAŞIMACILIĞIN OLMAYACAĞI KONUSUNDA İDDİALI

Taksiciler, UKOME'nin alacağı kararın tek başına yeterli olmayacağını, Karayolları Kanunu'nda değişikler yapılması gerektiğini savunuyor. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman "Kanunlara bakmak lazım. 2918 Karayolu Kanunu’nun 6'ncı maddesini iptal ederlerse o paylaşımlı taşımacılık işleri yapılabilir. Kanun varken genelgeyle bunun önüne geçemezler" dedi.

"MAHKEME CUMA GÜNÜ"

"Cuma günü mahkeme var, raporlarla ilgili bilgimiz mevcut, paylaşımlı taşımacılık mahkeme kararıyla sona erdirilecek. Bunun her tarafı kanunsuz, hukuksuz" sözlerini söyleyen Duman şunları belirtti;

"Hatır taşımacılığı yapıyoruz dediler, olmadı. Bu sefer paylaşımlı yolculuk yönergesi istiyorum diye çıktılar. Reklam Kurulu’na kendi başvurum var. Buradaki mahkeme kararı çıktıktan sonra Reklam Kurulu’na şikayetimi yenileyeceğim. Suç duyurusunda bulunacağım. Sigaranın reklamı verilmiyor. İlaç reklamı bile verilmezken insanları suç işlemeye teşvik eden reklamlar verildi. "Bu işi kullanırsanız arabanız bağlanır, 32 bin lira ceza yersiniz" diye uyarı var mı reklamlarda, yok. Bu işten ceza alan herkes bana ulaşsın hepsine yazılan cezaları geri alacağım. Hem reklamlara aracı olan şirketlerden hem de paylaşımlı taşımacılık uygulamasından"

"TAKSİLERİN ÜSTÜNE OYNUYORLAR"

Duman "Adam futbolcu, avukat, plakayı bunun almasına niye müsaade ediyorsun. Taksilerin üstüne oynuyorlar. Bunun sorumlusu belediye. Plakanın kime satılacağı konusunu onlar belirliyor, kuralları onlar koyuyor" dedi.

"KİMSENİN PLAKASININ BEKÇİSİ DEĞİLİM"

Paylaşımlı taşımacılık düzenlemesinin yasal zemine oturmasını değerlendiren Duman "Paylaşımlı yolculuk olursa, ben kimsenin plakasının bekçisi değilim, kendim de araba alırım. Vergisi yok, trafik sigortası ucuz, hiçbir yaptırımı da yok" sözlerini söyledi.

"TAKSİMETRESİZ TAŞIMACILIK YAPILAMAZ"

Duman "Takside çalışabilmek için Toplu Taşıma Kullanım Kartı alıyorum. Bu paylaşımlı yolculuk yapanlarda şu anda böyle şartlar yok. Haksız rekabet dedikleri buradan başlıyor. 2918 sayılı Karayolları Kanunu'nun 31'inci maddesinin B bendi, Türkiye’de taksimetresiz yolcu taşımacılığı yapılamaz diyor, bu nasıl olacak?" ifadesini kullandı.



ÜYE GİRİŞİ




web counter